måndag 23 augusti 2010

Här

här sitter jag med min kaffekopp och ägg- och tonfiskrörsmacka och är lite nervös.. om 24 minuter ska jag bege mig mot nya skolan :S solen skiner iaf och tidningens horoskop berättade att jag borde testa nåt nytt idag så det är ju bra.

piiise

söndag 15 augusti 2010

skator


ahh nu har jag bara 2 dagar kvar i hemtjänsten, känns faktiskt mer tråkigt än skönt.. och när det känns så om ett jobb är det något som inte stämmer. eller så är det bra och så det borde kännas på alla jobb? men ska tvinga de att ge mig jobb på helgerna så de gamla inte blir rent lessna ;)
sen har jag min semester, 5 hela dagar! innan skolan börjar. Men det ska bli skoj, på tiden att plocka fram sin kreativa sida igen. appropå det så är skator faktiskt rätt fina, men de skulle varit stora som hundar och alltid ha solljus på sig så de glittrar i alla nyanser av blått, lila och grönt.

såäre för tillfället. hejs

fredag 13 augusti 2010

"vänsterhänta är unika, inte avvikande"

Aftonbladet avslöjar myten om vänsterhänta

I dag är vänsterhäntas dag. Vänsterhänta antas vara konstnärliga, musikaliska, och rent av genier. Men det gäller bara 30 procent. De som styrs av höger hjärnhalva. – Folk vill förenkla, säger Louise Rönnqvist, professor i neuropsykologi. 99 procent av världens befolkning styrs av sin vänstra hjärnhalva. Den bidrar med analytisk förmåga, logik. verklighetsförankring och detaljkännedom. Vänsterhjärnan underlättar också att man kan jobba med en sak i taget.

Höger hjärna styr

För högerhänta är det 99 procent som styrs av sin vänsterhjärnan, enligt Louise Rönnqvist, professor i psykologi vid Umeå universitet. Men bland vänsterhänta är det bara 70 procent. Resterande 30 procent har en dominant högerhjärna och blir mer konstnärliga, religiösa och filosofiska. Det finns alltså en ovanligt stor grupp människor med högerdominanta hjärnor bland vänsterhänta. – Myten handlar främst om dem, säger Louise Rönnqvist.

Vänsterhäntas dag

Vänsterhänta är en förbisedd minoritet. – Världen är skapad för högerhänta. Dörrar, maskiner, hjälpmedel. Därför behövs uppmärksamheten, säger Louise Rönnqvist. Barn som utsatts för blyföroreningar, alkohol eller mediciner är kraftigt överrepresenterade bland vänsterhänta. Louise Rönnqvist håller på med en internationell studie med för tidigt födda barn – de blir ovanligt ofta vänsterhänta.

Många myter

Ett hundratal barn har gjort neuropsykologiska tester. – Det är oerhört fascinerande. Men även om det finns problem kopplade till vänsterhänthet ska man se det som en fördel att vi har olika aktiveringsmönster i hjärnan. Vi får olika begåvningar, säger hon. För henne borde man försöka att undvika att föra vidare myterna om vänsterhänta. När vi lär oss mer om hjärnan kommer de individuella skillnaderna att framstå tydligt - då blir generaliseringar om vänsterhänta mindre intressanta.

– Vänsterhänta är unika, inte avvikande.